Omega Pharma gebruikt cookies om uw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.

Herfst- en Winterkwaaltjes?

Herfst- en Winterkwaaltjes?


Als je de herfst en winter in topvorm wil doorkomen, kan je het best je natuurlijke afweer stimuleren.

Je immuunsysteem beschermt je lichaam tegen vreemde micro-organismen die aan de oorzaak liggen van typische herfst- en winterklachten: kuchen, niezen, koude rillingen, vermoeidheid, loopneus, ….

In tegenstelling tot wat veel mensen denken word je niet ziek door de wind, regen of de koude. Het is wel zo dat hierdoor je weerstand wordt aangetast en daarom ben je vatbaarder voor allerlei virussen en bacteriën.

Daar komt nog bij dat je in de herfst en winter meer tijd binnenshuis doorbrengt en kunnen virussen zich op die manier gemakkelijker verspreiden. Bovendien is de luchtvochtigheid tijdens koude dagen lager waardoor je slijmvliezen droger worden en bijgevolg gevoeliger zijn voor infecties.

Gelukkig kan je zelf heel veel doen om je weerbaarder te maken en kan je heel wat (virale) infecties op een efficiënte en veilige manier behandelen met natuurlijke middelen.

Bouw een optimale weerstand op


Eet gezond

Keuze te over aan seizoensfruit en –groenten tijdens de herfst en winter. Denk maar aan pompoen, raapjes, boerenkool, pastinaak, spruitjes, appels, peren en mandarijntjes. Deze zitten boordevol vitaminen, calcium en foliumzuur. Lukt het niet altijd om voldoende vitamientjes binnen te krijgen? Dan kunnen de producten van Davitamon uitkomst bieden.

Probeer iedere dag voldoende basisvoedingsmiddelen binnen te krijgen. Kies zo min mogelijk voor tussendoortjes die veel suiker en of vet bevatten. Dit zijn voedingsmiddelen die je geen waardevolle stoffen leveren, maar wel veel calorieën, verkeerde energie dus. Kies liever voor groenten/fruit of vitamine-smoothies. Daar krijg je juist energie van.

Ook al is het winter en heb je misschien minder dorst, toch moet je voldoende blijven drinken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lekkere sapjes van appel, wortel en gember, of heerlijke kopjes aromatische thee van Phytosun.

Ook gewoon water kan je pimpen met enkele druppels appelsiensap en een stokje vanille of kaneel.

Neem voldoende (nacht)rust

Als je ontspannen leeft en voldoende slaapt, zal je genoeg weerstand opbouwen om te weerstaan aan allerlei infecties. Tracht in elk geval minimum acht uur per nacht te slapen. Stress zorgt voor een gespannen lichaam dat meer vatbaar wordt voor infecties. Een gezonde geest in een gezond lichaam is dus de boodschap ter preventie van winterkwaaltjes.

Beweeg/sport in de frisse lucht

Personen die regelmatig bewegen of sporten, maken zich weerbaarder tegen allerlei kwaaltjes. Sport zal ook stress verdrijven, waardoor je minder vatbaar wordt. Best is om minimaal twee keer per week te bewegen of te sporten, liefst in open lucht. Bij het sporten zullen je luchtwegen zichzelf gaan zuiveren, waardoor je minder kans hebt om ziektekiemen op te doen.

Geniet van elke straaltje zon

Ongeveer een derde van onze vitamine D-behoefte wordt voldaan via de voeding (onder andere door vette vis, lever, vlees, eieren, melkproducten en margarines). Twee derde van de aanmaak van vitamine D vindt plaats door zonlicht op de huid. In de herfst en de winter vermindert deze aanvoer van vitamine D drastisch. Niet enkel omdat de zon fel in sterkte vermindert, maar ook omdat we sowieso minder onbedekte huid blootstellen aan de zon. Daarom kan het aangewezen zijn om tijdens de herfst- en wintermaanden extra Vitamine D van Davitamon te nemen.

Vermijd blootstelling aan virussen


  • Was vaak je handen.
  • Vermijd om je neus, ogen en mond aan te raken.
  • Vermijd langdurig contact met zieke personen.
  • Hoest en nies altijd in een zakdoek en gooi deze dan onmiddellijk weg.

Hou je slijmvliezen “in goede conditie”


De slijmvliezen van je luchtwegen vormen een belangrijke barrière tegen vreemde indringers. Daarom is een goede bevochtiging van je slijmvliezen nodig:

- Gebruik een Phytosun verstuiver in huis en op kantoor om de lucht te bevochtigen en de kwaliteit ervan te verbeteren door
toevoeging van aangepaste Essentiële Oliën.

- Verbeter de luchtkwaliteit in huis door het gebruik van een zuiverende omgevingsspray.

- Zet af en toe de ramen wijd open om de kamers goed te verluchten.

Natuurlijke behandeling van Herfst-en Winterkwaaltjes

Door hun reinigende en zuiverende eigenschappen zijn Essentiële Oliën de ideale ondersteuning om herfst- en winterkwalen te helpen voorkomen of te verzorgen.

Verstopte neus en/of keelpijn? Probeer dan zeker de Neusspray Decongestivum en de Keelpastilles van Phytosun op basis van Essentiële Oliën.

Een andere aanrader zijn de Kalip’tus producten die helpen om op een natuurlijke manier de neus en luchtwegen vrij te maken (voor klein en groot).

Extra aandacht voor je huid, lippen en handen


De kou, regen en wind plegen een regelrechte aanslag op je huid, lippen en handen. Je huid voelt droger aan, je lippen zijn gebarsten en gevoelig, je handen zijn ruw en rood. Extra aandacht en verzorging is dus nodig. Hoe doe je dat?

Gebruik enkel zachte producten aangepast aan de droge huid

Voor een zachte huid in de winter is smeren essentieel. Kies voor een extra voedend en hydraterend product. De producten van Dermalex zijn ideaal hiervoor. Ze zijn uiterst mild en werden speciaal ontwikkeld om de droge huid te verzorgen. Vooral de Droge Lichaamsolie geeft je huid een extra boost. De verschillende plantaardige oliën in de lichaamsolie hebben een verstevigende en voedende werking voor de huid. Deze oliën zorgen niet alleen voor versteviging en goede voeding, maar ze maken de huid ook zijdezacht, soepel en stralend.

Zachte handen

Smeer je handen regelmatig in met handcrème. Bescherm ze extra tegen de kou door handschoenen te dragen.

Zachte lippen

Gebruik regelmatig een verzorgende lipstick om je lippen te beschermen tegen de wind en koude. Vermijd ook om veel aan je lippen te likken. Dat zorgt er voor dat ze nog meer uitdrogen en barsten.

Laat je haar aan de lucht drogen

Is je haar droog, pluizig en bepaald niet op haar best? Probeer het dan zo min mogelijk te fohnen en stylen met warme tangen.

Douche niet te heet

Een hete douche is verleidelijk in de koude maanden, maar het is niet bevorderlijk voor je huid en haar. Douche liever lauwwarm. Droog jezelf daarna voorzichtig af, niet te hard wrijven dus en smeer je lichaam daarna in met een zachte bodylotion  of lichaamsolie.